Siemię lniane na kaszel – jak działa? Przepis
Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.
Siemię lniane wspomaga przede wszystkim nawilżenie przesuszonej i podrażnionej śluzówki. Jak działa i jak je stosować, by przyniosło ulgę w suchym kaszlu?
Co to jest siemię lniane?
Siemię lniane to nic innego jak ziarenka lnu zwyczajnego (zwanego też pospolitym). Len zwyczajny jest rośliną uprawną należąca do rośliny lnowatych, pochodzącą z Bliskiego Wschodu. Osiąga wysokość około 70 cm, ma prostą, cienką i nagą łodygę, rozgałęziającą się dopiero na górze. Zakończone ostro liście mają lancetowaty kształt, kwiaty natomiast są barwy niebieskiej (czasem białej), o płatkach długości około 2,5 cm. Owocami lnu są torebki nasienne zawierające nasiona. Co to jest siemię lniane? Mianem siemienia określa się właśnie owe nasiona używane jako substancję leczniczą. Mają one spłaszczony kształt, szarobrązową barwę i wielkość 2-3 mm.
Nasiona lnu mają wiele prozdrowotnych właściwości i stosowane bywają przy różnych dolegliwościach. Najczęściej spożywa się je jako siemię lniane do picia, które może być przygotowane z mielonych ziaren.
Jak zmielić siemię lniane? Można to zrobić w młynku, tak jak mieli się ziarna kawy lub pieprzu. Można również zmielić je blenderem, ale wówczas trzeba wsypać dość dużo ziaren. Są one bowiem na tyle małe, że wsypane w niewielkiej ilości „uciekają” niekiedy spod ostrza. Siemię nadaje się również do rozdrabniania w zwykłym moździerzu, jednak jest to trudniejsze, a efekt może być mniej zadowalający, gdy nasiona nie zostaną roztarte wystarczająco dokładnie.
Siemię lniane na suchy kaszel
Nasiona lnu wspomagają łagodzenie suchego kaszlu, głównie dzięki swoim właściwościom nawilżającym.
Suchy kaszel – zarówno u pacjenta dorosłego jak i dziecka – może być dolegliwością bardzo uporczywą. Podłoża jego występowania są różne, dlatego – gdy się pojawi i utrzymuje powyżej 7 dni – należy skonsultować go z lekarzem. Niekiedy przyczyny są poważne, w wielu jednak przypadkach kaszel taki wynika ze zwykłego podrażnienia błony śluzowej górnych dróg oddechowych. Co może wywołać podrażnienie? Wszelkie czynniki drażniące ze środowiska zewnętrznego, jak choćby nadmiernie suche powietrze w ogrzewanych zimą lub klimatyzowanych latem pomieszczeniach.
Niekiedy suchość w gardle i otarcie śluzówki są pozostałością po przebytej infekcji. Bez względu jednak na podłoże, podrażniona śluzówka wywołuje odruch kaszlowy, który jeszcze pogłębia ten problem i tworzy się tzw. błędne koło. Jak z niego wybrnąć? Przede wszystkim właśnie stosując substancje o właściwościach nawilżających i łagodzących, a jedną z nich jest len na kaszel. Podawany w formie do picia oblepia gardło i przełyk, wyściełając na dłużej ich ściany, nawilżając je i przyspieszając regenerację ich uszkodzeń.
Siemię lniane na suchy kaszel może być bezpiecznie stosowane również u dzieci, ponieważ jest preparatem w pełni naturalnym. Wspomaga ono objawowe leczenie tej dolegliwości, nie zawsze jednak wystarczy, by w pełni pozbyć się odruchu kaszlowego. Niekiedy konieczne może okazać się podanie leków przeciwkaszlowych, nie tylko nawilżających śluzówkę, ale również hamujących ów odruch i tym samym zmniejszających ryzyko powtarzania się ataków suchego, duszącego kaszlu, np. podczas snu.
Napar z siemienia lnianego na kaszel
Kiedy nasiona lnu mają wspierać walkę z objawami suchego, napadowego kaszlu, najlepiej stosować je pod postacią naparu do picia. Napar taki można przygotować samemu z mielonych ziaren. Dwie łyżeczki mielonego siemienia wystarczy zalać szklanką gorącej, przegotowanej wody i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem. Po tym czasie siemię napęcznieje, a całość stanie się gęsta i kleista, dzięki czemu dokładnie oblepia błonę śluzową gardła i przełyku, wydłużając czas działania zawartych w naparze substancji.
Siemię na kaszel można pić nawet kilka razy dziennie, w zależności od potrzeb. Jest bardzo bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych, więc wpływa korzystnie nie tylko na drogi oddechowe.
Napar z siemienia lnianego na kaszel suchy najbardziej zalecany jest do picia przed snem. Nocą napady kaszlu są szczególnie uciążliwe, bo przerywają spokojny sen i regenerację śluzówki, która właśnie podczas kilkugodzinnego snu ma największe szanse na odbudowanie się i wygojenie. Po spożyciu naparu wieczorem nie należy już nic jeść ani pić, by nie spłukać z gardła gęstego płynu, ale pozwolić mu na długotrwałe działanie. Oblepiona nim błona śluzowa ma wówczas dużo czasu, by go wchłaniać i pod jego wpływem dogłębnie się regenerować.
Siemię lniane na suchy kaszel – przepis
Nie każdemu pewnie zasmakuje czysty napar z siemienia lnianego. Czy jest jakaś możliwość, żeby wzbogacić jego walory smakowe, jednocześnie nie pozbawiając go dobroczynnych właściwości? Tak.
Do przygotowanego i przestudzonego minimum do 40 ⁰C napoju można dodać łyżeczkę miodu i troszkę soku z cytryny. Nie osłabi to działania naparu, a wręcz może je wspomóc, ponieważ miód również wykazuje właściwości przeciwkaszlowe, a cytryna jest bogatym źródłem witaminy C wspierającym odporność organizmu na różne infekcje.
Napar nie jest jednak jedynym sposobem na zastosowanie i spożywanie nasion lnu. W przypadku przesuszenia i podrażnienia śluzówki górnych dróg oddechowych można przygotować również:
- kisiel z siemienia lnianego na kaszel. Aby go sporządzić, łyżkę zmielonych ziaren należy zalać szklanką wody, a następnie gotować całość na wolnym ogniu około 15 minut. By wzmocnić walory smakowe kisielu oraz jego właściwości, można po przestudzeniu dodać do niego miodu lub soku z malin czy innych owoców o wysokiej zawartości witamin.
- syrop z siemienia lnianego. Syrop można sporządzić z całych, niemielonych ziaren, zalewając ich 4 łyżki stołowe litrem wody i gotując 15 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu syropu należy odstawić go do wystudzenia, a następnie odcedzić i dodać do niego 4 łyżki miodu. Syrop można pić dwa razy dziennie po małej filiżance, lub częściej w mniejszych porcjach. Ważne, by pić go powoli, pozwalając mu osiadać na ścianach gardła i przełyku.
Autor: Justyna Gabrysiak-Kula
Konsultacja merytoryczna: lekarz pediatra Joanna Kosielska
Bibliografia:
- Aleksandra Undrunas, Krzysztof Kuziemski, Uporczywy kaszel – trudności diagnostyczno-terapeutyczne w codziennej praktyce lekarskiej, w: Forum Medycyny Rodzinnej 2017, vol. 11, nr 4, str. 149-155 https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/54801/41732 [15.07.2021]
- D. Szumny, E. Szypuła, M. Szydłowski, E. Chlebda, M. Szypiec-Spring, A. Szumny, Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego, w: Dental and Medical Problems 2007, 44, 4, 507–515
- https://www.dbc.wroc.pl/Content/2169/PDF/x14-szumn.pdf [15.07.2021]
- J. Jagiełło, E. Kołeczek, M. Horochowska, Z. Zdrojewicz, A. Głowaczewska, Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, w: Medycyna Rodzinna 2018; 21(1): 64-69 http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2018/06/mr_2018_064-069.pdf [15.07.2021]