Syrop z buraka na kaszel – jak zrobić ?

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

W sezonie jesienno-zimowym infekcje dróg oddechowych to uporczywie nawracający problem. Ich objawy niekiedy utrzymują się dłuższy czas, utrudniając codzienne funkcjonowanie. Syrop z buraka na kaszel – czy pomaga? Jak go przygotować?

Jak działa syrop z buraka na kaszel?

Kaszel ma różne postacie i różne przyczyny. Jest on fizjologicznym, mimowolnym odruchem spowodowanym podrażnieniem błony śluzowej górnych dróg oddechowych lub impulsem pochodzącym z płuc lub opłucnej.

Kaszel może być mokry (zwany również produktywnym) – wówczas towarzyszy mu odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny i pełni on funkcję oczyszczającą. Przeważnie jest jednym z objawów infekcji i stanów zapalnych układu oddechowego. Kaszel suchy natomiast jest bezproduktywny, nie oczyszcza dróg oddechowych, nie jest przy nim obecna wydzielina. Pojawia się na skutek podrażnienia błony śluzowej górnych dróg oddechowych, jej przesuszenia, jako pozostałość po infekcji itd.

Obydwa rodzaje kaszlu mogą być uporczywe i utrudniać codzienne funkcjonowanie, a także pogarszać ogólne samopoczucie. W aptekach dostępnych jest wiele środków zarówno przeciwkaszlowych, jak i ułatwiających odkrztuszanie. Oprócz farmaceutyków istnieją też jednak domowe, naturalne sposoby na kaszel. Należy jednak pamiętać, że objaw ten należy zawsze skonsultować z lekarzem, ponieważ może on być symptomem rozmaitych schorzeń, które nieleczone prowadzą czasem do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Domowe metody mogą uzupełniać i wspierać klasyczną terapię. Jednym ze znanych sposobów na kaszel jest syrop z buraka. Jak działa? Buraki, zarówno czerwone, jak i cukrowe, dzięki wysokiej zawartości antocyjanów działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia organizmu i wspomagają odporność. Ponadto zawierają one:

  • witaminę C,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • miedź,
  • chlor.

Wszystkie te mikroelementy wykazują dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Burak na kaszel działa:

  • ułatwiając odkrztuszanie,
  • poprawiając funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych,
  • ułatwiając swobodne oddychanie,
  • niwelując ból gardła,
  • zmniejszając chrypkę.

Syrop z buraka czy też popularny syrop z cebuli na kaszel mogą skutecznie niwelować dokuczliwe objawy, pod warunkiem, że ich dawkowanie jest systematyczne, a stosowanie długotrwałe.

Przepis na syrop z buraka z cukrem

Jak zrobić syrop z buraka, by złagodzić objawy kaszlu? Sposobów i przepisów jest kilka, a do wykonania jednego z nich jest wystarczy burak z cukrem. Miksturę na kaszel z ich użyciem można zrobić w następujący sposób:

  • jednego średniej wielkości buraka czerwonego wydrąża się w środku,
  • powstały w ten sposób otwór zasypuje się cukrem w ilości 2-3 łyżek,
  • następnie należy zaczekać, aż burak puści sok, co trwa minimum godzinę.

Sok puszczony przez buraka jest gotowy do wypicia. Zasypanego cukrem buraka można włożyć do lodówki i trzymać go tam, dopóki sok jest przez niego produkowany.

Według innego przepisu na syrop z buraka warzywo można pokroić w kostkę, przełożyć do szklanego naczynia, najlepiej słoika i zasypać dwiema lub trzeba łyżkami cukru, a następnie poczekać na puszczenie soku. Cukier wydobywa z owoców i warzyw ich, wzmaga jego produkcję. Aby przyspieszyć proces lub zwiększyć ilość soku, na początku jego tworzenia się można postawić naczynie z burakiem w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Nie powinien jednak stać w nim zbyt długo, by sok się nie popsuł i nie utracił swojej świeżości. By zachować ją na dłużej, należy wstawić naczynie z syropem do lodówki.

Przepis na syrop z buraka z miodem

Dla osób, które z powodów zdrowotnych lub innych unikają cukru, dobrą alternatywą może być syrop z buraka i miodu. Ponieważ miód jest mniej kaloryczny i tuczący niż cukier, po przepis ten mogą sięgnąć również pacjenci walczący ze zbędnymi kilogramami. Warto pamiętać, że miód również wykazuje właściwości łagodzące kaszel, więc jego dodatek może podnieść skuteczność mikstury.

Według przepisu na syrop z buraka i miodu na kaszel należy:

  • surowego buraka czerwonego obrać i pokroić w grubą kostkę,
  • kawałki buraka dokładnie zblendować lub przetrzeć za pomocą sokowirówki,
  • do otrzymanego syropu dodać dwie – trzy łyżki miodu.

Otrzymany w ten sposób syrop zachowuje wszystkie prozdrowotne wartości zarówno buraków, jak i miodu, ponieważ składniki nie zostają poddane żadnej obróbce termicznej. Warto pamiętać, że miód podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni C traci wiele swoich dobroczynnych właściwości.

Istnieje też przepis na gotowany syrop z buraka z miodem, według którego:

  • buraki (2-3 sztuki) ściera się na tarce o drobnych oczkach,
  • dodaje się 2-3 łyżki miodu,
  • całość wkładamy do większego garnka z wodą i podgrzewamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Należy pilnować, aby nie dopuścić do wrzenia, co może spowodować utratę wielu cennych składników.

Pamiętajmy, że produktów z miodem nie podajemy dzieciom poniżej pierwszego roku życia oraz z alergią na miód.

Jak zrobić syrop z buraka na kaszel w piekarniku?

To kolejny przepis na domowy syrop z buraka na kaszel, który nie wymaga posiadania sokowirówki, blendera ani żadnych innych fachowych sprzętów. Do wykonania syropu wystarczą 4 buraki i cukier (by było zdrowiej, biały cukier można zastąpić trzcinowym lub kokosowym) oraz piekarnik. Proces otrzymywania soku jest podobny, jak w przypadku soku z buraka z cukrem – warzywa należy przekroić na połówki, nieco wydrążyć w środku, a powstałe otwory zasypać cukrem. Tak przygotowane buraki układa się na blasze i wkłada do piekarnika nagrzanego do temperatury około 80 stopni C. Całość piecze się około 30 minut, a następnie – po wyłączeniu piekarnika – zostawia buraczki w środki na kolejne 30 minut, by puściły więcej soku. Do gotowego, przestudzonego syropu również dodać można 2-3 łyżki miodu. Gotowy syrop należy przelać do słoiczka i trzymać w lodówce, by dłużej zachował świeżość.

Syrop z buraka – z buraków gotowanych, pieczonych lub surowych – sprawdza się i dla dzieci i dla pacjentów dorosłych. Oprócz tego, że zawiera wiele wartościowych mikroelementów, wspierając pracę układu odpornościowego i oddechowego, ma gęstą konsystencję, dzięki czemu oblepia podrażnioną błonę śluzową, niwelując chrypę, a także ból gardła i nieprzyjemne uczucie drapania. Przyspiesza gojenie śluzówki, a tym samym wspomaga likwidowanie przyczyn uporczywego, suchego kaszlu.


Autor: Justyna Gabrysiak-Kula
Konsultacja merytoryczna: lekarz rodzinny Marta Kowalska

Bibliografia: 

  1. Nowak, J. Nawrot, Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego, w: Herba Polonica, vol. 55 No 4 2009
  2. Szumny, E. Szypuła, M. Szydłowski, E. Chlebda, M. Skrzypiec-Spring, A. Szumny, Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego, w: Dental and Medical Problem, 2007, 44, 4, 507–515
  3. Bartoszek, A. Forc, J. Grzkowiak, Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in central Europe – short report, w: Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2002, 11/52, 67-70

Zobacz produkt:

DexaPICO®

Dekstrometorfan + wyciąg z kwiatostanu lipy

Dla dzieci od 2 lat

Produkty

DEXA to leki przeciwkaszlowe dopasowane do całej rodziny

Wybierz odpowiedni produkt dopasowany do wieku pacjenta

DexaPICO®

Dekstrometorfan + wyciąg z kwiatostanu lipy

Dla dzieci od 2 lat

Więcej →

DexaPINI®

Dekstrometorfan + wyciąg sosnowy i nalewka z owocu kopru włoskiego

Dla dzieci od 6 lat i dorosłych

Więcej →

DexaCAPS®

Dekstrometorfan + wyciąg z kwiatostanu lipy i wyciąg z liścia melisy

Dla młodzieży powyżej 12 lat i dorosłych

Więcej →

Leki przeciwkaszlowe marki DEXA wskazane są do stosowania w stanach męczącego suchego kaszlu różnego pochodzenia, niezwiązanego z zaleganiem wydzieliny w drogach oddechowych.

Wiedza

Jak nawilżyć powietrze w pokoju? Domowe sposoby

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą. Jak nawilżyć powietrze w pokoju? Poznaj profesjonalne oraz domowe sposoby pozwalające utrzymać właściwą wilgotność w mieszkaniu. Zobacz, jak proste […]

Więcej →

Oskrzela – gdzie są i czy bolą? Budowa

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą. Oskrzela są jednym z głównych narządów układu oddechowego i pełnią niezwykle ważną rolę w procesie wymiany gazowej. Jednak przewodzenie […]

Więcej →

Płukanie gardła – czym i jak nawilżyć gardło?

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą. Płukanie gardła to zabieg pomocny nie tylko przy bólu gardła, ale też suchym kaszlu. Ma na celu nawilżenie i […]

Więcej →

Budowa krtani – gdzie jest i jak wygląda?

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą. Budowa krtani u człowieka wydaje się dość zawiła, ale dzięki temu organ ten może pełnić bardzo ważne funkcje. To […]

Więcej →

więcej o suchym kaszlu →